Rasstandaard

De Smous is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 centimeter. Hij is strogeel en heeft tamelijk lang, hard, recht haar dat niet mag klitten. De vacht van een Smous bestaat uit twee lagen: een bovenvacht en een ondervacht. De bovenvacht heeft over het algemeen wat hardere haren, die duidelijk glimmen en de ondervacht is duidelijk lichter van tint en doffer van uiterlijk. Die vacht moet twee maal per jaar worden geplukt als het haar los gaat zitten; dat kan men heel gemakkelijk zelf doen.
Het hoofd is een der kenmerkendste punten van de Hollandse Smoushond. Van boven gezien kort en breed, de schedel enigszins gewelfd. Het is bedekt met hetzelfde stugge haar als op het lichaam, maar dan iets korter, althans op de schedel. De wangen zijn lang behaard. Er is flink garnituur, bestaande uit snor, baard en wenkbrauwen. De kleine, hoogaangezette hangende oren zijn korter en zachter behaard dan de rest van het lichaam. De donkere, ronde oogjes glinsteren als kooltjes.

Zie ook de website van de Hollandse Smouzen club

Karakter

De Smous is een vrolijk, vriendelijk en vrij hondje. Hij is niet vechtlustig en daarom ook geschikt als tweede hond. Hij is gewoonlijk zacht van aard. Levendig, beweeglijk, speels en zeer aanhankelijk; je kunt hem nooit genoeg aanhalen. Hij is druk, niet schrikachtig of kefferig en  honkvast. Hij moet als elke andere hond consequent opgevoed worden, zonder ooit te slaan. Het enige dat je daarmee – en wel onmiddellijk – zou bereiken, is een handschuwe hond. Met prijzen en belonen bereik je meer. Smousjes zijn met zachtheid uitstekend te leiden en ze zijn dan zeer gehoorzaam. Een gemakkelijke huishond dus!

Zie ook de website van de Hollandse Smouzen club